HBK vzw op bezoek in dagcentrum Heist od. Berg en Lier

Gepubliceerd op 04-03-2011

help Brandwonden Kids vzw was te gast bij dagcentrum De Berg in Heist o.d Berg, waar ook de kinderen van De Oever, het dagcentrum van Lier,waren naar toe gekomen. Zij kregen een mooie uiteenzetting van Jos en Yvo over de werking van HBK vzw, het leven met brandwonden en de gevaren van vuur.

Wie zijn wij?

Dagcentrum De Berg en De Oever zijn twee voorzieningen uit de bijzondere jeugdzorg. Wij begeleiden gezinnen die zich in een problematische opvoedingssituatie bevinden. Samen met ouders én kind/jongere willen wij de opvoedingsrelatie zodanig veranderen dat de jongere binnen zijn gezin optimale ontwikkelingskansen krijgt. Om dit te bereiken legt het dagcentrum de nadruk op vijf werkingsdomeinen: individuele begeleiding, leefgroepbegeleiding, gezinsbegeleiding, school/studiebegeleiding en ouderwerking.

Meer uitleg over onze werking kan je vinden op onze website www.dagcentrum-de-berg.be

Ons jaarthema

Onze voorzieningen zijn “huizen van Don Bosco”. Dit houdt in dat wij met jongeren en gezinnen omgaan naar het voorbeeld van Don Bosco. Eén van de dingen die wij ook in dit kader doen is werken met een jaarthema. Dit jaar kozen de jongeren het thema “het lelijke eendje”. Ondanks alle wonden en kwetsuren die onze jongeren met zich meedragen, zitten er in elk van hen ook een heleboel mooie kwaliteiten. Deze worden echter vaak over het hoofd gezien. We willen samen met hen een weg afleggen om niet enkel te kijken naar het lelijk eendje maar ook naar de mooie zwanen die zij en anderen zijn.

Op de verschillende belangrijke Christelijke momenten staan wij stil bij dit jaarthema. Naar jaarlijkse gewoonte doen wij tijdens de vastenperiode, samen met groep een kleine spaaractie voor een goed doel. De begeleiders en jongeren sparen op twee manieren wat centen bij elkaar. Ze sparen door zich te houden aan een individueel werkpuntje (vb geen ruzie maken) en ze sparen door geen dessert te nemen bij de warme maaltijd.

Dit jaar is het goede doel waar we ons voor willen inzetten de HBK vzw. Dit goede doel sluit perfect aan bij ons jaarthema, want ook kinderen met brandwonden zijn meer dan hun brandwonden, ook zij zijn mooie zwanen. Naast onze spaaractie staan we tijdens de vastenperiode ook wekelijks even stil bij het belang van brandpreventie, we brengen een bezoekje aan de brandweer, … Als laatste gaan we nog proberen om een kleine actie op poten te zetten om nog extra geld in te zamelen. Wat dit zal zijn, weten we nog niet … Maar we hopen op deze manier ons steentje te kunnen bijdragen.