02/2012: HBK vzw introduceert Virtual Reality System

Gepubliceerd op 13-02-2012

Pijnbestrijding bij brandwondpatiënten met behulp van “Virtual Reality” in het Brandwondencentrum UZ Leuven Gasthuisberg.

Het is al lang bekend dat afleiding kan zorgen voor een verminderde pijnbeleving. Bijvoorbeeld het afspelen van muziek tijdens een medische behandeling kan al zorgen voor een verminderde pijnbeleving. Het effect hiervan is echter niet heel sterk. H. Hofmann van de Universiteit van Washington nam een grote stap voorwaarts door “Virtual Reality” te gaan gebruiken. Hierbij wordt de patiënt voorzien van een masker met ingebouwde beeldschermen en luidsprekers. Zowel het beeldveld van de patiënt als zijn gehoor worden bijna volledig afsloten van de werkelijkheid. In plaats daarvan krijgt de patiënt een virtuele wereld van sneeuw en ijs te zien waarin met sneeuwballen gegooid moet worden. Door de diepgaande inleving in deze virtuele wereld kan een bijzonder grote mate van afleiding worden bereikt

Het speciale belang van “Virtual Reality” pijnbestrijding bij brandwondpatiënten.“Virtual Reality” bij pijnbestrijding wordt met name onderzocht bij brandwondpatiënten. Juist bij brandwonden worden de grenzen van de conventionele verdoving zichtbaar. Behandelingen zijn vaak zowel extreem pijnlijk als erg langdurig. De noodzakelijke hoge doseringen en het langdurige gebruik geven risico op gewenning, verslaving en kans op psychologische problemen.

Cybermind Interactive Nederland

“Cybermind Interactive Nederland” richt zich al sinds haar oprichting in 1997 op de zakelijke “Virtual Reality- markt”, en is daarmee in deze markt een echte oudgediende. Het bedrijf heeft zich ontwikkeld tot de belangrijkste speler in Europa voor wat betreft de distributie en productie van “High and Virtual Reality” oplossingen met een technisch vooruitstrevende portfolio aan eigen producten. Dankzij de grote ervaring met “Virtual Reality” is Cybermind in het verleden betrokken geweest bij de levering van onderzoeksopstellingen voor pijnbestrijding bij het brandwondencentrum UZ Groningen en het Universitair Ziekenhuis in Kopenhagen. Uit deze projecten is contact voortgekomen tussen Dr. Michel van Brussel van het brandwondencentrum UZ Leuven Gasthuisberg en Cybermind. De verwachting is dat het project in Leuven informatie gaat opleveren die gebruikt kan worden om de effectiviteit van “Virtual Reality” in medische toepassingen nog verder te verbeteren.

Help Brandwonden Kids Vzw.

Brandwondencentrum UZ Leuven Gasthuisberg en Help Brandwonden Kids vzw introduceren via het “Virtual Reality System” een innovatieve wijze van pijnbestrijding bij de verzorging van brandwondenpatiënten. Dank zij de sponsoring door vele organisaties, bedrijven, leden, ereleden en van de schenking via persoonlijke giften kan de Help Brandwonden Kids vzw dit project en zijn toekomstige ontwikkelingen financieren.

“Persconferentie – Symposium 16 02 201