Opgelet met vuurwerk !!

Gepubliceerd op 20-12-2012

De gevaren van vuurwerk.

Vuurwerk is mooi, maar ook gevaarlijk. Om aan te geven hoe gevaarlijk het is, gebruikt men een gevarenklasse. Klasse 1.1 is de gevaarlijkste klasse, en klasse 1.4 is het minst gevaarlijk.

  • 1.1: Gevaar voor een massa-explosie
  • 1.2: Gevaar voor scherfwerking (dat betekent dat er kans is dat iets uit elkaar kan spatten en dat het scherven worden).
  • 1.3: Er is gevaar voor brand, maar niet echt voor scherfwerking.
  • 1.4: Er is haast geen ontploffingsgevaar.

Waar je vooral voor moet oppassen is dat je uit de buurt van het vuurwerk blijft, en dat je het niet naar mensen toegooit. Je moet het wel op tijd weggooien, anders ontploft het in je hand of ergens anders op je lichaam.

De ongelukken van vuurwerk.

Elk jaar gebeuren er veel ongelukken met schade aan het lichaam. Meestal is dat aan ogen of handen. Meestal gebeuren deze ongelukken door vuurwerk dat niet werkt en opnieuw wordt aangestoken. De lont is korter, en daardoor ontploft het vuurwerk sneller. Soms ontploft het als je het net hebt aangestoken. Doe dit daarom ook niet!

Het is het meest gevaarlijk voor je oog, tijdens een jaarwisseling worden minstens  20 ogen blind, en een 10 tal ogen moeten operatief verwijderd worden. Een derde van alle oogverwondingen blijven, en gaan niet meer weg. En het gebeurt ook vaak genoeg dat je dit soort letsels krijgt als je zelf geen vuurwerk afsteekt. Blijf dus altijd uitkijken!!