Wij Feesten zonder vuurwerk !!!

Gepubliceerd op 10-12-2015

BANNER_FB 2015

Heb jij vuurwerk écht nodig om te feesten met oudjaar?

 

De gemeentebesturen Mol, Balen en Dessel, de politiezone en Help Brandwonden Kids vzw lanceren begin december een campagne over feestvuurwerk tijdens de eindejaarsperiode. Zonder opgeheven vinger zet de campagne mensen aan tot nadenken over de risico’s van vuurwerk. Daarbij willen we mensen die bewust geen vuurwerk afsteken via gratis affiches en Facebook de kans geven dit kenbaar te maken.

 

Al enkele jaren verspreiden het gemeentebestuur van Mol, Balen en Dessel in samenwerking met de politiezone een nieuwsbericht dat inwoners voor hun persoonlijke verantwoordelijkheid plaatst wanneer ze feestvuurwerk afsteken in de eindejaarsperiode.

 

We vermelden daarbij telkens dat in onze gemeente de federale regels gelden voor het afschieten van feestvuurwerk en dat er in het lokale GAS-reglement geen bijkomende maatregelen of sancties vermeld staan. Zo zou het voor onze politiediensten compleet onhaalbaar zijn om dergelijke verbodsbepaling te controleren.

 

Weinig resultaten

We stellen in alle eerlijkheid vast dat onze jaarlijkse oproep weinig gevolg heeft. Elk jaar opnieuw wordt er massaal vuurwerk afgestoken. De dagen nadien ontvangen we talrijke negatieve reacties van tegenstanders. Ze verwijzen daarbij naar kleine kinderen die ’s nachts wakker schrikken, angstige en weggelopen dieren, het brandgevaar, het afval op de straat,…

 

Mede dankzij Help Brandwonden Kids vzw weten we bovendien dat veilig vuurwerk niet bestaat. Vorig jaar raakten in ons land tijdens de eindejaarsperiode 74 mensen ernstig gekwetst door feestvuurwerk. Deze cijfers zijn afkomstig van de brandwondencentra en de spoedgevallendiensten. De ernst van de verwondingen varieerde van beperkte brandwonden tot zware lichamelijke schade die het slachtoffer voor het leven tekent. De helft van de slachtoffers waren jongeren tussen 10 en 19 jaar, hoofdzakelijk mannen. De meest getroffen lichaamsdelen zijn handen (25%), vingers (32%), ogen (15%) en het hoofd (13%). Eén slachtoffer op twee loopt daarbij brandwonden op.
‘Wij feesten zonder vuurwerk’

Voor dit jaar gooien we het volledig over een andere boeg. We geven mensen die bewust niet voor vuurwerk kiezen een positieve stem. Zo ontwierpen we affiches met de slogans ‘Wij feesten zonder vuurwerk’ of ‘Wij hebben geen vuurwerk nodig om te knallen’.

 

We roepen iedereen op om een gratis affiche aan te vragen via een e-formulier op www.gemeentemol.be. Door de affiche zichtbaar op te hangen, maak je duidelijk dat jij het individueel afsteken van vuurwerk tijdens de eindejaarsperiode een slecht idee vindt en zet je hopelijk andere mensen aan tot nadenken. Je kan de gratis affiche ook afhalen aan de info- en onthaalbalie in ’t Getouw in Mol, Vrijetijdscentrum Kruierie in Balen en aan de infobalie van administratief centrum De Plaetse in Dessel.

Naast de affiche roepen we iedereen ook tijdelijk op hun profielfoto aan te passen op Facebook met de persoonlijke boodschap: ‘Ik feest zonder vuurwerk’. Hiervoor stellen we een sjabloon ter beschikking.

 

Geld beter besteden

Hopelijk overtuigen we veel fervente vuurwerkafstekers om dit jaar zonder vuurwerk eindejaar te vieren. In elk geval zijn er veel betere manieren om je geld te besteden. Help Brandwonden Kids vzw en tal van andere verenigingen die zich inzetten voor slachtoffers met brandwonden kunnen elke gift bijzonder goed gebruiken. In plaats van je centen letterlijk in de lucht te schieten, steun je er nu iemand mee die jouw hulp hard nodig heeft. Meer info over giften aan vzw Help Brandwonden Kids vind je op www.helpbrandwondenkids.be (rubriek ‘Steunende partners’). Vanaf 40 euro is je gift zelfs fiscaal aftrekbaar.

 

Meer info: communicatiedienst, 014 33 07 11, informatie@gemeentemol.be

Link ivm aanvraag via e-formulier: https://gemeentemol.be/EloketDetailv2.aspx?id=308

Link ivm download van de affiches: https://www.gemeentemol.be/fotoalbum/3207/Wij-feesten-zonder-vuurwerk!