Preventie

Preventie is een belangrijke doelstelling voor Help Brandwonden Kids vzw.

HBK vzw is in het najaar van 2017 een campagne gestart om zoveel mogelijk scholen in België te voorzien van “Doe dozen” voor de kleuters en 2de graad lager onderwijs. Een “Doe doos” is een educatief pakket om brand en brandwonden te voorkomen. De toelichtingen voor de leerkrachten zijn duidelijk beschreven in de bijgevoegde scenario’s.

Scholen die interesse hebben in zulke “Doe Dozen” kunnen hiervoor contact opnemen met :
– helpbrandwondenkids.gh@telenet.be of op GSM 0475 51 92 01
– het HBK vzw secretariaat via helpbrandwondenkids.ml@telenet.be of op GSM 0495 18 85 43

Meer detail over de “Doe Dozen” kan u vinden op de website van Stichting Brandwonden http://brandwondenvoorkomen.be/nl/opleidingen
Zie dan bij Kleuters en/of Lagere school 2de graad.

Preventie kan ook in een breder kader worden gezien.
Mocht een school, bedrijf, vereniging, service club of andere organisatie interesse hebben in de mogelijkheden hieromtrent dan kan men hiervoor ook contact opnemen via de eerder vermelde contacten.

 

Rookmelders

Rookmelders zijn een pure noodzakelijkheid in iedere woning of gebouw. Jaarlijkse sterven er vele mensen in een woningbrand omdat ze de woning niet tijdig konden verlaten.

Plaats minstens 1 rookmelder in de hal op elke bewoonde verdieping van het huis.
Ook in de (kinder)slaapkamers is het aangeraden een rookmelder te plaatsen.
Rookmelders in de keuken, badkamer of garage kunnen sneller leiden tot valse alarmen en zijn dus af te raden. Gebruik daar eventueel een hittemelder.

De beste plaats om een rookmelder op te hangen is in het midden van het plafond.  Kan dit niet, hang hem dan op minstens 30 cm van de hoek want rook maakt een ‘krulbeweging’ waardoor de hoeken van een ruimte niet meteen worden bereikt.

Een rookmelder is gevoelig voor stof en hangt dus het best ondersteboven aan het plafond.  Wanneer het echt niet anders kan, is een exemplaar op de muur nog altijd beter dan géén.  Hang de rookmelder in dat geval zo hoog mogelijk maar minstens 15 cm van het plafond verwijderd.

Plaats de rookmelder zodanig dat je er vlot bij kan voor onderhoud (zeker als hij aan de muur hangt, regelmatig stofzuigen!).
Krantenartikels